Wandelen door historisch Didam
Haal uw hart op in het gezellige centrum van Didam. Bij VVV Montferland is een boekje met prachtige historische wandelroutes verkrijgbaar. In ‘Stappen in het verleden’ staat onder andere een route langs Didams (ook wel Die:ms genoemd) cultuurgoed. Deze wandeling is 3 km lang en gaat langs 20 Rijks- en gemeentelijke monumenten in het centrum van Didam.
Weet u dat in 1891 de eerste coöperatieve roomboterfabriek buiten Friesland in Didam werd gebouwd? In 1974 maakte de fabriek plaats voor woningen. De directeurswoning uit 1927, die naast de fabriek stond, staat nog in de Spoorstraat op nummer 24.
Nederland heeft twee overdekte markthallen, waar nog een weekmarkt gehouden wordt. De oudste staat in Didam (zie pagina 8).
Tot 1966 had Didam een eigen ziekenhuis. In 1891 werd de Sint Albertusstichting opgericht. Er kwamen zusters van de Congregatie van Sint Jozef uit Amersfoort naar Didam om zieken en bejaarden te verzorgen. Dat deden ze tot 1896 vanuit de oude Herberg van Freriks.
De zusters van de Congregatie van de zusters der Heilige Maagd Maria uit Den Bosch zorgden er ook voor dat de laaggeletterdheid in Didam verminderde. Zuster Emma verrichtte baanbrekend werk voor kinderen met leermoeilijkheden. Vanaf 1933 begon ze met een speciaal klasje, waar ze deze kinderen met veel geduld en liefde iets voor het latere leven bijbracht. Het was het begin van buitengewoon onderwijs, dat in Didam nog steeds een belangrijke plaats heeft.
De huisjes met rode dakpannen in de Julianawijk (Julianastraat, Prins Bernardstraat, Wilhelminastraat, Willibrordusweg en Hoofdstraat) werden kort na de oorlog gebouwd. Met een moestuin en een schuurtje voor een varken of wat kippen konden de bewoners in hun eerste levensbehoefte voorzien.
Elk Didams hart klopt sneller bij het zien van de Diemse Toren. De Onze Lieve Vrouwe Kerk (in Didam zeggen we Mariakerk) stamt al uit de 15e eeuw. In 1954 werd de kerk door de Nederlands Hervormde Gemeente verkocht aan de Katholieke Sint Martinusparochie.
Didam was tot 2005 een zelfstandige gemeente en bestond uit het dorp Didam, de kerkdorpen Loil en Nieuw-Dijk en de buurtschappen Greffelkamp, Oud-Dijk en Holthuizen. Na de samenvoeging met de gemeente Bergh kreeg de nieuw gevormde gemeente de naam Montferland.
Al in de Romeinse tijd werd de plek waar Didam ligt, bewoond. In de Germaanse Nederzetting woonden Chamaven. In het Liemers Museum in Zevenaar vindt u diverse vondsten uit deze tijd, zoals een beeldje van de godin Minerva.
VVV Didam vindt u in het atrium van zorgcentrum Meulenvelden – Waverlo 11, 6942 RG Didam.
De Oudheidkundige Vereniging Didam houdt de historie levend. Op verschillende plaatsen in Didam plaatsen zij Historische Informatiepanelen. In het centrum vindt u deze bij het Albertusgebouw en de Mariakerk (juni 2018). Elke maandagavond van 19-21.30 uur heeft de OVD een inloopavond in het Albertusgebouw – Raadhuisstraat 3, 6942 BE Didam.